Saltstenger med posjert egg

Saltstenger med posjert egg

ca. 60 min
ca. 60 minutter
Middels
Posjert egg, altså kokt forsiktig uten skall, er en deilig klassiker med helt flytende plomme. Og spist med godt saltede «skjeer» av butterdeig blir det fest til frokost. Egg til posjering må være ferske, ellers flyter hviten for fort og for mye utover. Litt eddik i vannet bidrar til at det stivner fortere. Malstrøm i kokkevannet bidrar til at det holder seg sammen.

Pisk sammen det ekstra egget, rør inn paprika- og chilipulver.

Kjevle de tinte butterdeigflakene litt ut, skjær dem i litt trekantede strimler, slik at de er bredere i den ene enden.

Bruk en gaffel og prikk deigen i den brede enden. Dette for at denne delen ikke skal heve så mye, slik at de blir lignende skjeer.

Pensle på eggeblandingen, strø godt med maldonsalt eller annet godt salt på.

Stek i ovn på 200 grader i rundt 12 minutter.

Ha godt med vann i en vid kjele, ha i en kork hvit eddik og kok opp. Bruk en sleiv til å røre i en sirkel langs ytterkanten av kjelen, slik at vannes dras sammen i en malstrøm.

Knekk to egg forsiktig oppi, rett over vannet, slik at de følger med strømmen mot midten. Bruk en sleiv til å hjelpe hviten til å holde seg samlet om plommen.

Du kan også knekke eggene forsiktig i en liten kopp, ett om gangen, og så senke koppen varsomt ned i kokevannet. Uansett, ikke posjer flere enn to egg om gangen.

Vannet skal ikke fosskoke.

Litt avhengig av størrelse – og ikke minst temperatur ved nedsenking i boblebadet – er de ferdige etter rundt fire minutter.

Server på små asjetter, med to saltstenger til hver.

Rett før servering, tar du en skikkelig skarp kniv og lager et pent keisersnitt slik at plommen forløses.

Kommentarer