Romkake

Romkake

ca. 60+ min
ca. 60+ minutter
Middels
Er det noe du absolutt ikke skal la andre lage for deg, så er det kakebunnen. Oppskriften kan virke komplisert, alle gangene du skal helle ingredienser frem og tilbake – men alt har sin årsak, og det er viktig at du følger oppskriften. Velg selv hvor høye ambisjoner du skal ha i den avsluttende pyntingen av kaka. Det viktigste her er ikke pynten, det er at du lager en kake med de beste råvarer.
5
125
g
125
g
30
g
1
ts
 
Sukkerlake
150
g
1
dl
 
Romkake
150
g
3
Plate(r)
 

Smelt smøret og la det stå på benken og avkjøles. (30 g smør = 2 ss)

Bland egg og sukker i vannbad og rør av og til inntil sukkeret har løst seg opp.

Ta ut av vannbadet og pisk eggblandingen luftig.

Bland bakepulver i melet og sikt melet inn i eggblandingen mens du vender forsiktig sammen.

Ta et par dl av denne blandingen og bland i smøret.

Når det er gjort, vendes dette igjen inn i hele blandingen. På denne måten er det lettere at smøret fordeler seg i hele deigen.

Ha deigen over i en smurt springform (22–23 centimeter diameter er ideelt).

Stek på 170 grader varmluft i cirka 35 minutter.

Trykk med fingrene, når den er ferdig skal den fjære.

Snu kaken forsiktig mot et bakepapir, og la stå oppned i springformen til den er avkjølt. Dette er viktig for å holde kakebunnen saftig.

Sukkerlake

Riv sitronskall, kun det gule skal med.

Kok opp sukker, vann og sitronskall.

Avkjøl.

Ha i rom. Sett til side.

Romkake

Rør egg og maisenna ut i en bolle, til klumpene er borte.

Bland melk 1 dl fløte og sukker i en kasserolle, kok opp, ta av varmen og hell en tredjedel av det i eggeblandingen.

Hell eggeblandingen tilbake i kasserollen. Gi et oppkok under omrøring.

Ha i rom til slutt.

Hell over i en vid tallerken, dekk med plastfilm og sett i kjøleskap til avkjøling.

Ta formen ut av kakebunnen, og del kakebunnen i to horisontalt.

Legg den ene halvparten tilbake i springformen. Dynk skikkelig i sukkerlake. Halvparten av det du har.

Legg gelatinplatene i kaldvann.

Pisk 1 dl fløte til løs krem.

Ta den avkjølte eggekremen ut av kjøleskapet, ha i en bolle – og visp den glatt. Bland med fløtekremen.

Vri vannet av gelatinplatene, legg dem i en liten kasserolle og ha litt av kremblandingen sammen med gelatinen.

Varm opp og når gelatinen er oppløst i kremen, rør inn i kremblandingen.

Hell all kremen over den dynkete kakebunnen i springformen.

Legg den andre kakebunnen på toppen, med snittplaten ned mot kremen. Dynk god med sukkerlake, bruk gjerne resten av den.

Sett kaken i kjøleskapet – gjerne over natten.

Ferdiggjøring

Lag glasur av melis, olje og kaldt vann.

Rør til all melisen er oppløst. Juster med vann eller mer melis. Skal ha konsistens som sirup.

Pisk fløten til løs krem.

Rist mandelflak i ovn på ti minutter på 180 grader (eller ev. hasselnøtter).

(Smelt ev. litt sjokolade til ekstra pynt.)

Ta kaken ut av springformen.

Dekk toppen av et tynt lag glasur.

(Sprøyt på varm sjokolade.)

Dekk sidene med krem – og pynt toppen og sidene av kaken med krem og mandelflak.

Server!

Anbefalte viner

Kommentarer