Kjøttkaker

Kjøttkaker

ca. 60+ min
ca. 60+ minutter
Middels
Jeg syns et innslag av svinedeig gjør kjøttkakene ekstra smakfulle og saftige. Hva som smaker best av kjøttdeig, krydder og tilbehør, er det tradisjonene som avgjør i denne retten!

Bland kjøttdeigen med salt, pepper og litt malt ingefær, allehånde og revet muskat.

Arbeid farsen seig og sammenhengende enten for hånd eller i kjøkkenmaskin.

Rør i egg.

Tilsett mel og væske (melk eller vann) i flere omganger; rør godt mellom hver speing. Farsen skal være glatt og smidig.

Form runde, jevne kaker med skje eller fuktet hånd. Dypp hendene i kaldt vann mellom hver kake du former.

Smelt smør i pannen. Legg i kakene i flere omganger og klem dem litt flate.

Brun dem på begge sider.

Legg dem etter hvert over i sausen til trekking på svak varme i 15-20 minutter.

Brun saus

Brun smør og mel lys brunt på lav varme; det tar tid, men ikke skru opp temperaturen! Rør hele tiden.

Spe med varm kraft eller sjy. Kok opp.

Smak til med salt og pepper.

Tilsett gjerne en skvett fløte/rømme og en smakstilsetting med frukt eller bær.

Kok sausen godt gjennom, minst ett kvarter, til en fyldig, god smak og konsistens.

La kjøttkaker koke med.

Tips:

• Kraft kan erstattes av god sjy eller buljong. Kok kraft selv eller bruk én av de gode krafttypene du kan handle i slakterbutikk, fra kartong eller Knorr-flaske.

• Du kan fiffe opp sausen med litt fløte, seterrømme, crème fraîche, balsamico-eddik, rødvinseddik, ekte geitost, ripsgelé eller tørkete tranebær.

Kålstuing

Skjær kål i skalker og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann.

Hell av kokevannet; ta vare på noe av kraften til å spe sausen med. (Ta av litt til brunsausen, hvis du skal lage det i tillegg.)

Skjær vekk stilkene og finsnitt det kokte kålet.

Lag en tykk saus ved å smelte smør, røre i hvetemel og spe med melk og kålkraft.

La sausen koke minst 5 minutter mens du rører av og til, så den ikke koker fast i bånn.

Smak til med salt og muskatnøtt.

Legg den snittede kålen over i sausen og bland.

Kok opp.

Vårgrønn ertepuré

Kok opp vann i en kasserolle.

Tilsett erter og la dem koke ett minutt.

Hell av vannet, men spar 1 dl.

Bland erter, ½ dl av kokevannet, smør, evt. pepperrot, salt og pepper. Kjør til masse med stavmikser eller i kjøkkenmaskin.

Spe med mer kokevann hvis du ønsker en løsere puré.

Servér som den er, eller press massen gjennom en sikt med baksiden av en treskje.

Kommentarer