Helstekt lammelår

Helstekt lammelår

ca. 60+ min
ca. 60+ minutter
Middels
Dette er et klassisk, helstekt lammelår med rosmarin, hvitløk og ovnsbakte grønnsaker. Et helt lammelår er nok til 6 - 8 personer. Låret blir penere og lettere å skjære opp hvis du tar deg jobben med å fjerne nøkkelbenet. Server det gjerne med fløtegratinerte poteter eller stekte potetbåter og rødvinssaus.

1.   Start med å fjerne nøkkelbeinet, det gjøres lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv. Skjær så med kniven langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir igjen så mye kjøtt på beinet. Ta tak med fingrene og bøy nøkkelbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til nøkkelbeinet er skåret løs. Her ser du hvordan du tilbereder lammelåret trinn for trinn.

2.   Sag over leggbeinet med en snekkersag eller baufil. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Bein og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steika står i ovnen.

3.   Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

4.   Skrell gulrot, løk og selleri, og skjær det grovt opp. Legg grønnsakene i bunnen av en smurt langpanne. Legg i lammesteiken og stikk inn steketermometeret i den mest kjøttfulle delen, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.

5.   Stek på 125° C i 2–3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steiken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt. La steika hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av kraft/stekesjy.

 

 

 

 

 

Rødvinssaus

1.   Kok evt. kraft på nøkkelbenet fra lammelåret mens låret står i ovnen. Hvis ikke bruker du en god buljong og sjyen fra stekingen. Tilsammen ca 8 dl. Sil kraften og sjyen. Kok opp kraften med rødvinen. Rør hvetemelet ut i litt kaldt vann, og tilsett jevningen i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med soyasaus, salt og pepper. Juster evt. brunfargen på sausen med litt sukkerkulør.

Kommentarer