Slik lager du ditt eget syltetøy

Lag ditt eget syltetøy - du kan gjøre det på akkurat den frukten eller de bærene du liker best. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.)

Slik lager du ditt eget syltetøy

Tipsene og oppskriftene finner du her.
Av: 
Pia Cecilie Lund
Publisert
14.08.2014 - 06:45

Å lage syltetøy er en god måte å forlenge holdbarheten til frukt og bær på. Også er det deilig med ekte smak av sommer når høst- og vintermørket virkelig tar over.

Du kan lage syltetøy på hvilke frukter og bær du ønsker, og kombinerte eller blandede syltetøy kan være ekstra godt. Prøv å lage en herlig, frisk trefrukt-marmelade på tre forskjellige sitrusfrukter eller test alliansesyltetøy med rips, bringebær og solbær.

 

Ting å tenke på når du lager ditt eget syltetøy

Rens frukten/bærene godt
Bruk frukt eller bær som ikke er altfor skadet, da blir syltetøyet friskere i fargen og holder lengre.

Kok små porsjoner av gangen
Det er viktig å få gjennomkokt all frukten/bærene, men de skal ikke kokes i hjel – så det bør skje på kortest mulig tid. Skal du lage mye syltetøy, er det lurt å koke mindre porsjoner av gangen.

Ha syltetøyet på steriliserte glass
Syltetøy skal oppbevares på steriliserte glass, da holder det seg lenge og vi unngår at det blir ødelagt av bakterier og må kastes.
Du steriliserer glassene ved å vaske dem i varmt såpevann, skylle av dem og så sette dem i på en stekeplate i ovnen på 100 grader til de er helt tørre. Hold glassene varme til du er klar til å fylle dem.

Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig
Syltetøy i et uåpnet, sterilisert glass kan holde seg i opp til et år dersom det oppbevares mørkt og kjølig.
Åpnede glass bør oppbevares i kjøleskapet, og syltetøyet bør spises i løpet av en ukes tid.

 

Oppskrifter på syltetøy

Under finner du oppskrifter på seks forkjellige syltetøy, dette er gode oppskrifter som du kan bruke akkurat slik de er eller som grunn-oppskrifter til litt mer spennende syltetøy-varianter.

Hva med å prøve eplemos med kanel – eller enda bedre, ha litt finhakket chili i eplemosen?

Bringebærsyltetøyet kan gjøres om til jordbær- og bringebærsyltetøy dersom du bytter ut halvparten av bringebærene med jordbær; du kan også smake til syltetøyet med stjerneanis, ved å la bærene koke opp sammen med et par stjerneanis.

Plommesyltetøyet kan du smake til med kanel, nellik eller til og med sort pepper.

Pærer smaker godt sammen med muskatnøtt, og også safran kan være et fint innslag i pæresyltetøyet.

Rabarbra er, som bringebær, knallgodt sammen med jordbær; men om du vil prøve noe litt annerledes, kan du koke rabrabrasyltetøyet sammen med noen centimeter ingefær.

Kommentarer