Mesterlig vårvin

Vin som passer til mye mat: Flere gode fra Valpolicella – Mara, Capitel della Crosara og Tommasi.

Mesterlig vårvin

Få rødviner kler årstiden så godt som en skikkelig Valpolicella.
Av: 
Geir Salvesen (tekst og foto)
Publisert
24.05.2008 - 09:00

 

Der har du valpolicellastilen i et vinglass.

For det er ikke bare én stil, nei. Her bygger det seg opp, fra en litt tynn og utvannet og litt syrlig variant med sure kirsebær på den ene siden til søte svartmorell-kompotter understøttet av restsødme og fatlagring i den andre enden.

De siste vinene er ofte laget etter den såkalte ripasso-metoden, hvor man har helt vanlig valpolicellavin oppi de utgjærede restene av amaronedruer. Dette er druer som har vært tørket, og ved at de har mistet vann, har fått øket sødmen.

Den endelige vinen er dermed avhengig av en haug av faktorer: Hvor gode de friske druene er og hvor mye smak det sitter igjen i skallene fra amaroneproduksjonen, dersom man har laget en ripassovin.

 

Foto: Geir Salvesen

Corte Giara 2006 fra Valpolicella er en flott vårvin

Flere varianter

Pussig nok kommer selv ripassoviner i flere varianter. Den mørke, fruktige og fleskete varianten og den tørre og mer tørkede stilen. Så betyr da også Valpolicella «Dalen med alle kjellerne».

Her er variasjonene store, og området som ligger like ved Verona i Nord-Italia ved foten av Alpene, er svært avhengig av været. 2006 er for øvrig en kanon-årgang. En av de beste jeg kan huske å ha smakt.

En vanlig Valpolicella er laget av tre druetyper: Corvina, Rondinella og Molinara. Av disse er Corvina den viktigste. Men alle gir sitt til det totale smaksbildet.

Corte Giara Ripasso er beste kjøp i basislisten, fulgt av Capitel della Crosara, Zenato, Mara og Beretta.

 

Passer til mye

Dette er vinstiler som passer til mange mattyper. Men prøv med en shitakerisotto, altså med shitakesopp, arborioris, finhakket rødløk og kyllingkraft som spes ut.

Vær nøye med å ha godt smør og masse revet parmesan i blandingen, så har du en rett som både smaker raffinert og er vinvennlig på samme tid.

 

Vintype Smak og kvalitet Pris Poeng Varenr.
Corte Giara Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2006, Corte Giara, Veneto Sensasjonelt god fra en fremragende årgang. Dette er virkelig ett av Polets beste kjøp og en vin som kan brukes til nesten alt. Svært mørk, tett og fleskete i frukten med svarte moreller og moden blåplomme. Svært finslepne tanniner som matches av moden, mørk bærfrukt i finish. Universalvin. Kr.125,50 85 poeng 20006
Ripassa Valpolicella Classico Superiore 2005, Zenato Dette er universalvinen til norsk julemat. Fin, sødmefull duft av kjøttmoreller med god fylde og nok friskhet. Svak, fersk morellsødme med krydder i finish. Okse, lam, and. Kr.175 86 poeng 34687
Capitel della Crosara Ripasso Valpolicella Classico 2005 Svært mørk på farge, kraftig duft av modne, mørke bær, bjørnebær og plommer, morellfruktighet i smaken med svak eik og lang, kraftig smak. Er begynt å bli litt tørrere i stilen med alderen. Men en fulltreffer. Til kjøtt, grillmat og norsk julemat. Kr.129,90 85 poeng 42806
Mara Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2006 Mørk bærfrukt, saftig og tiltalende stil med innslag av mynte og urter, kirsebær og svarte moreller med syre og kjernebitterhet i finish. Svakt preg !av eikekrydder. Til oksekjøtt, lam og and. Kr.159,90 84 poeng 31172
Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso 2005, Pasqua Moden og fyldig vin med lær, nøtter og krydder i smaksbildet. God munnvekt, nydelig finish med svakt preg av kjernebitterhet. En del garvestoffer, fortsatt. Dette er en kjøttvin, til okse, lam og and. Kr.159,90 85 poeng 44402
Masi Campofiorin 2005, Masi Agr. Varm og krydret på duften, i smaken preg av tørkede frukter og plommesyltetøy, middels søt, relativt tørr i finish. Litt over middels fylde. Til vilt og lam. Kr.134,90 82 poeng 3339
Tommasi Valpolicella Classico Superiore 2007, Tommasi Svært lett og relativt lys, men det den mangler i fylde og kraft, tar den igjen i finslepen eleganse. Klar og elegant rødbærsfruktighet med fin leskende syre, minner nesten litt om en rød burgunder. Litt kort i finish. Til torsk og gastronomi. Kr.127 80 poeng 30533
Domini Veneti Valpolicella Superiore 2005, Cantina di Valpolicella Moden kirsebærfruktighet med middels munnvekt, småpen vin som banker alle de andre valpolicellaene på prisen. Men den mangler kraft og pondus. Kr.99,90 77 poeng 34607

Toppvin

I Polets bestillingsutvalg finner du denne kraftkanonen av en Valpolicella.

Vintype Smak og kvalitet Pris Poeng Varenr.
Palazzo della Torre 2004, Allegrini Nydelig, harmonisk, fyldig og smaksrik vin med solid konsentrasjon, litt duft og smak av tørkede frukter, så bløte, svarte og søte plommer med innslag av moreller. Litt garvestoffer i midtsmaken, strålende vin som avslutter med både fasthet og fin sødme. Matfølge: Kjøtt, lam, hjort, reinsdyr, rype. Kr.174,20 88 poeng 55046

 

Aftenposten 2008

Kommentarer