Kanonene på Amarone

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Kanonene på Amarone

Amarone-vinene har aldri vært bedre. Disse anbefaler vinekspert Geir Salvesen.
Av: 
TEKST: Geir Salvesen
Publisert
21.03.2009 - 07:00

 

Amore? Nei, faktisk så tror man at amarone-navnet stammer fra det italienske ordet «amare», som betyr bitter.

En lekker, sødmefull, forførende amarone har som regel den lille kjernebitterheten i finish så man ikke bare flyter hen i vellyst. Det ville jo være for galt. Eller ikke?

Se Amarone-anbefalingene nederst i artikkelen.

 

Av tørkede druer

Ok. Sannheten er at amarone er en vin fra Valpolicella-området nær Verona i Nord-Italia, og lages av tørkede druer. (Se faktaboks under). Dette konsentrerer alt i vinen, og øker også prisen.

Fordi saften forsvinner fra druene ved den såkalte «appassimento-prosessen». Det blir mindre vin som sluttresultat. Men bedre vin.

Foto: Geir Salvesen

Tørkede druer til Amarone-vin. (Foto: Geir Salvesen)

Tidligere var amaronevinene ganske rustikke greier. Litt i halvoksidert stil.

Vi prøvesmakte oss tilbake i amaroneverdenen i 45 år, da Sandro Boscaini fra Masi dukket opp i Norge forleden, og hadde med seg de gamle og gode.

Fra 1964-årgangen og oppover til siste, 2005. Vi prøvesmakte Masis berømte enkeltvinmark, Campolongo di Torbe 1964, og måtte nok konstatere at den hadde sett bedre dager.

 

Når modner disse ekstremt tette, sødmefulle, smaksrike vinene?

Dem som Polet skilter med i dag, er unge til bens og har flere år foran seg før de topper.

En annen enkeltvinmark, Vaio Armaron fra Masis samarbeidspartner Seregho Alighieri – i slekt med Dante Alighieri, forøvrig – svinger seg nå fint i 1979-årgangen. Men smakningen med Sandro viste at 10-15 år er det såkalte drikkevinduet for amarone. Det er da de smaker best.

Og så viser det seg at vinstilen har skiftet radikalt.

 

Fuktige alle mann

Foto: Geir Salvesen

Et utvalg Amarone-viner. (Foto: Geir Salvesen)

Tidligere var disse vinene langt mer rustikke og grove i stilen, halvoksiderte. Da vi testet alle i Polets basisliste, pluss noen i bestillingslisten, var det ikke én som kunne rubriseres som rustikk og oksidert. De er blitt fruktige alle mann. Og passer utmerket til kjøttgryter og oksehaler.

Og så er det navnet, da. Du kan jo bare tro at det dreier seg om amore. På ett vis gjør det jo dét.

 

AMARONEVIN

Lages etter den såkalte «appassimento-metoden».

Utvalgte drueklaser blir lagt til tørking og skrumping på små bambusmatter i luftede lagerhus. Tørkeprosessen kan vare opptil ca. 6 måneder, og vekten og vannet i druene blir redusert med rundt 20 til 40 prosent.

De innskrumpede druene blir presset forsiktig.

Naturlig gjær starter en lang gjæringsprosess, som kan vare opptil 50-60 dager.

Den skjer gjerne i store eikefat, såkalte eikeliggere.

Etter gjæring tappes vinen på andre fat, hvor den blir i flere år.

Alkoholen er høyere enn normalt – 15-16 volumprosent.

Det er en følelse av sødme og rikhet i smaken.

PÅ POLET

Vintype Smak og kvalitet Pris Poeng   Varenr.
Valpantena Amarone della Valpolicella 2005, Cantina Valpantena, Veneto, Italia Mørk, med touch av sjokolade og mørke, modne plommer og moreller, glatt i strukturen, med skikkelig trøkk i smaken, meget fyldig. En avbalansert og svært rimelig amarone som gjør jobben sin. Avbalansert sødme. Moderne, ukompleks, fruktdreven stil. Til kjøtt, gryteretter. Eller som kosevin foran peisen. Kr. 199,90 87
46122
Villalta Amarone della Valpolicella Classico 2005, Fraspe, Veneto, Italia Konsentrert vin med tyktflytende konsistens, alt henger sammen, dyp, glatt smak med moden morell- og kirsebærfruktsødme, Litt urter og velkomment krydder midt i. Avslutter harmonisk. Selv om vinen er en slags stålneve i en fløyelshanske. Passer til kraftig krydret lammekjøtt, stekt biff, gryteretter Kr. 277,50 89
+

 

11968
Sestante Monte Masua Amarone della Valpolicella Classico 2004, Il Sestante, Veneto, Italia Flott Amarone med alt under kontroll! Kraftig, fet, avbalansert, stille fruktsødme. Rødt eple og mokkatoner i smaken. Meget bra. Universal-amarone. Kjøtt, krydret svinekjøtt, spekemat. Kr. 311,20 90
-

 

34672
Musella Amarone della Valpolicella Riserva 2004, Veneto, Italia Svært mørk, tykk, kraftig, konsentrert, fedmeaktig morellfruktighet grensende til syltetøy, men ikke over grensen. Overflødighetshorn. Masse kraft. Begynnende tobakks- og animalske aromaer. Sjokolade. En liten, velkommen bitterhet i finish. Det er knapt mulig å bli rikere. Til krydrede, kraftige gryteretter, biffkjøtt. Eller som kontemplasjonsvin. Kr. 339,- 91

 

48344
Pegrandi Amarone della Valpolicella 2004, Vaona Odino Alberto, Veneto, Italia Mørk, relativt nøytral på duft, kraftig og rik med mørk bærfrukt, krydret midtparti, lang, litt treaktig ettersmak. Fet og fyldig. Matvin. Kjøttgryter som trenger mye smell i vinen, steker, biff. Kr. 369,- 89
10545
Accordini Amarone della Valpolicella Classico Acinatico 2005, Stefano Accordini, Veneto, Italia Nesten konfektaktig i nesen med klare sjokoladetoner. Litt animalsk på duft, i smaken svært rik med vanilje, mørke og modne bjørnebær med varm, men ikke ufrisk, aroma. Fantastisk bra vin. Til filosofi. Kr. 420,- 92

 

41412

 

Budsjett-«amarone»

Ekte vare er relativt dyrt. Her er en billig en som kan gjøre noe av jobben:

Vintype Smak og kvalitet Pris Poeng   Varenr.
Doppio Passo 2006, Casa Vin. Angelo Rocca & Figli Mørk, duft av bitter sjokolade, vanilje, plommer og tørket frukt. Smaken er svært fyldig med noe restsødme i form av plommekompott og morell. Kr. 99,90 80
48051 BU

BU = Bestillingsutvalget

 

Aftenposten/dinmat 2009

Kommentarer