God morgen, Vietnam

Vietnam byr på spennende mat i alle farger og fasonger. Oppskriften på vårrullene til venstre finner du lengre nede i teksten. (Foto: Margit Vea.)

God morgen, Vietnam

Å få servert en syvretters middag langt inne i en tropisk skog uten tilgang på strøm, er fullt mulig om du er på tur i Vietnam.
Av: 
Tekst: Margit Vea
Publisert
24.07.2010 - 09:00

 

Oppholdet i Vietnam bød på mange flotte opplevelser. Vi hadde blant annet en to dagers tur i åsene rundt landsbyen Mai Chau, den nordre provinsen av Hoa Binh, 135 km sørvest for Hanoî.

Etniske minoritetsgrupper, blant annet thaifolket, bor i området. De er varme og imøtekommende og kjent for sine kunsthåndverk og håndarbeider, særlig broderier og klær.

 

Egen guide og kokk

factbox 

Reisetips

I løpet av 10 til 14 dager får man oppleve mye i Vietnam. Vi brukte Niche Travel, og kan anbefale det varmt. Første del av ferien reiste vi sør i Vietnam, i Ho Chi Minh City (Saigon) og Mekong Delta. Deretter tok vi innenlandsfly til Hanoi i Nord.

To dager reiste vi i området Hoa Binh, i utkanten av byen Mai Chau. Vi fikk også med oss en overnatting på båt i Ha Long-bukten, landets fremste turistmål. Bukten har nærmere 2000 øyer hvorav de fleste er av kalkstein. Bukten kom på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Privat guide og kokk var med på turen. En moped kjørte kjerreveien opp med maten. For 15 år siden var mopeder luksusvare, men i dag har de fleste vietnamesere anskaffet seg den praktiske tohjulingen som kommer frem så å si overalt, selv i bratte fjellterreng langt inne i skogen.

Turarrangøren tilbyr også mopedturer for turister som finner det interessant å teste ut sine kjøreferdigheter (og reaksjonsevne) i et land hvor glidelåsprinsippet gjelder i alle retninger.

 

Homestay

Juni måned i Vietnam er klam og varm. Etter noen svette timers vandring over vakre risterasser og åser dekket av tropisk skog, var det godt å komme frem til overnattingsstedet, en form for Bed and Breakfast (homestay) i privat hus bygd på påler.

Guttene var varme, gretne og sinte på sin mor som var ansvarlig for, i følge dem, en unyttig lang og kjedelig tur. Men da de fikk være med kokken da han skulle slakte høna i bakhagen, ble alt glemt. I kjøkkendøren kunne vi se kokken tilberede maten i lyset fra bålet og lukter og lyder fylte den lille landsbyen i skogen.

 

Barnevennlig mat i mengder

Delvis liggende på fargerike puter, ble vi, etter vietnamesisk skikk, servert jasminte før kokken kom bærende inn med et lite kvadratisk bord fullt med retter av forskjellig slag som han plasserte på bambusgulvet akkurat der vi ville spise. Når kokken så hva som var gjevest hos barna, kom han med en porsjon til.

Foto: Margit Vea

Her er kokken er ferd med å tilberede alle de lekre rettene. (Foto: Margit Vea)

Myke eller friterte vårruller var en vinner. Hjemmelaget chips, kjøttboller, kylling og svinekjøtt med ingefær og lime, salat med grønne bananer, salat av bønnespirer, kjøtt og reker, stekt svinekjøtt med ris, kokt svinekjøtt, strimlede grønnsaker, bønner og blader, styrkende og milde supper som selv barna slurpet i seg og frukt til dessert, for å nevne noe.

På bordet var det alltid mat barna likte og fikk lyst til å utforske. Det vietnamesiske kjøkkenet har rene smaker, og chilikrydder serveres ved siden.

 

Frem med myggnettet

Etter middagen var det bare å rulle ut de fargerike madrassene som lå stablet oppetter veggen og henge opp myggnettene i taket. Mette og sløve la vi oss ned, og orket så vidt et slag kortspill før søvnen tok oss.

Med eller uten barn, - en rundreise i Vietnam er herved anbefalt til alle som setter pris på god og spennende mat, fargerike og varierte opplevelser og hyggelige, varme mennesker!

Myke vårruller

Foto: Margit Vea.

Vårruller behøver ikke friteres. (Foto: Margit Vea.)

Denne lette og friske, vietnamesiskinspirerte snacksen er perfekt fingermat og passer godt i matpakka. Mange kjenner til frityrstekte rispapirruller, kjent som vårruller i Norge, men det er fullt mulig å spise dem rå også.

Rispapirruller er en god idé om dere vil friste barna til å smake på urter. Det går fint an å fylle rispapirrullene med bare grønnsaker i strimler, urter og nudler, men dere kan også legge i strimler av fisk, kylling, biffkjøtt, skinke og svinekjøtt. Grønnsaker som gulrot, agurk, vårløk, aspargesbønner og sukkererter skåret i strimler, egner seg godt.

Rispapirrullene med kylling kokt i kokosmelk gir en mild og barnevennlig smak. Legger dere urtene på rispapiret først, vil det se flott ut når fargene synes gjennom rullen.

8–10 ruller

1 boks kokosmelk

2 ss fiskesaus

2 ss saft av sitron eller lime

2 kyllingfileter

8 runde rispapir, 20 cm i diameter

1 dl hele mynteblader

1 liten bunt gressløk

2 dl bønnespirer

Se hele oppskriften med framgangsmåte her

Vietnamesisk suppe

Foto: Margit Vea.

Server med mynte, koriander og sjalottløk som tilbehør. (Foto: Margit Vea.)

Vi fikk smake mange Pho - supper under reisen i Vietnam. Nasjonalretten er et helt måltid i seg selv og den kan tilpasses deres egen smak, - hvor mye krydderurter og chili som skal i. Oksekraft og biffkjøtt kan erstattes med kyllingkjøtt og kraft av høne eller kylling.

4 porsjoner

1 liter oksekraft

30 g ingefærrot

kokt oksekjøtt eller ½ kg biff

ev. litt fiskesaus

200 g brede risnudler

120 g ferske bønnespirer

frisk chili (mengde etter hvor sterk du vil ha den)

ev. 100 g babyspinat

4 vårløk

Se hele oppskriften med framgangsmåte her

Dinmat 2010

Kommentarer